Chytrý venkov

24. května 2021
Chytrý venkov

Chytrý venkov není laciná fráze a nenechme se unést prvním dojmem, venkov rozhodně není hloupý.

Venkov není odlehlou částí města, jak by se mohlo zdát, ba naopak. Je plný života, a ačkoliv některé statistiky posledních let ukazují jeho vylidňování, přichází i lidé, kteří chtějí opustit města a užít si přírodu a klid.

To je běžná idylická představa. Venkov však není klidný a ani by neměl být. Lidé, kteří zde žijí, potřebují dostupnější sítě a služby, aby mohli být akčnější a soběstačnější. Není potřeba za každou formalitou, nákupem, nebo návštěvou lékaře sedat do auta. V dnešní době bychom měli být schopni komunikovat na dálku a zprostředkovat si spojení.

Stejně tak není venkov jen o zemědělství. Na venkově chováme a pěstujeme leccos a o své produkty se rádi podělíme. Od lokálních farmářů si můžete nakoupit základní potraviny jako ovoce, zeleninu, maso, či vejce a ani na nich nemusí být napsáno BIO. Vy svého prodejce a jeho farmu znáte a pokud ho chcete podpořit, máte možnost.

Venkov však potřebuje investice. Nesmíme nechat zavírat menší školy a omezovat dopravní spoje bez nabídnutí jasné alternativy. Taktéž bychom neměli malé farmáře prodávající "ze dvora" zatěžovat nesmyslnou byrokracií.

Rozhodně je před námi spousta těžké práce, ale věřím, že se nám venkov podaří zvelebit a udělat z něj příjemnější místo pro život.

Nikola Kassl

Na podporu péče o duševní zdraví žáků jsme schválili 1,2 milionu Kč.

V roce 2023 provedl Národní ústav duševního zdraví, ve spolupráci s Českou školní inspekcí unikátní pilotní Národní monitoring duševního zdraví žáků základních škol v České republice. Z průzkumu vyplynulo, že více než 40% dětí vykazuje známky střední až těžké deprese a 30% vykazuje známky středně těžké až těžké úzkosti.

Jaká je budoucnost školství v Karlovarském kraji? | Podcast

Chcete vědět, co se děje ve světě školství? V nejnovějším rozhovoru s radním Jindřichem Čermákem se dozvíte vše podstatné! Bavili jsme se o přijímačkách na střední školy a jejich důsledcích. Probrali jsme také, jaké nové obory se otevírají na středních a vysokých školách v regionu a co to znamená nejen pro studenty, ale i celý Karlovarský kraj. V neposlední řadě jsme probrali, jakým způsobem kraj vybírá ředitele škol a jak to ovlivňuje celou vzdělávací politiku.