Během podzimu se Karlovy Vary stanou mezinárodním centrem pro zdraví a balneologii. Ve dnech 4.–6. října 2023 v hotelu Thermal proběhne Evropský lázeňský a balneologický kongres, jedna z největších a nejuznávanějších akcí svého druhu.

Hlavní témata kongresu se budou týkat výzev, kterým čelí cestovní ruch, zejména v lázeňství po pandemii COVID-19. Kromě toho se kongres ESPA 2023 bude zabývat udržitelnosti v oblasti lázeňství, inovacemi a vzděláváním v oblasti balneoterapie.

Vrcholem třídenní akce bude pak předávání cen ESPA Innovation Award za nové, efektivní přístupy zvyšující kvalitu lázeňských hotelů a resortů.

„Nominované projekty hodnotí šestičlenná odborná porota na základě 5 parametrů včetně originality, přínosu nebo udržitelnosti. V loňském roce v kategorii ‚Medical Spa Scientific Research‘ uspěl karlovarský Institut lázeňství a balneologie. Porotci ocenili zejména jeho inovativní projektové aktivity a vědecké výsledky,“ doplnil náměstek hejtmana Vojtěch Franta (Piráti).

ESPA je organizace sdružující přední lázeňská střediska, hotely, léčebné lázně, rehabilitační a výzkumná centra, provozovatele lázní a investory. Vznikla v roce 1995 v Bruselu a v současnosti zastupuje 20 evropských zemí.