Lázeňský trojúhelník se stal součástí UNESCO

24. července 2021
Lázeňský trojúhelník se stal součástí UNESCO

Dnes došlo k velmi významné události pro celý Karlovarský kraj. Výbor světového dědictví finálně rozhodl o zápisu Karlových Varů, Mariánských Lázní a Františkových lázní na Seznam světového dědictví UNESCO.

Tento proces byl velmi složitý a lázeňský trojúhelník o nominaci bojoval už od roku 2010. Po přihlášení cca 65 lázní přišel na řadu selektivní proces, který měl určit, které lázně jsou skutečně hodnotné. Po vyjasnění všech specifikací tak seznam skončil na 11 lázních z celé Evropy.

Česká Republika měla v nominaci The Great Spas of Europe, pod kterou náš lázeňský trojúhelník patří, vůdčí úlohu. České ministerstvo kultury vedlo vyjednávání a podávalo samotnou nominaci. Jde v podstatě o jednu z nejsložitějších a nejobsáhlejších nominací, která kdy byla připravována. Tomu odpovídal i počet lidí, kteří se na přípravě podíleli. Velmi silnou roli měl také Karlovarský kraj, a vedení jednotlivých měst. Zejména pak Petr Kulhánek, Petr Třešňák, Jan Kuchař, Vojtěch Franta, Martin Kalina nebo Jiří Klsák.

Velkou výhodou bylo, že všechna tři nominovaná města z České Republiky byla z jednoho kraje což velmi zjednodušovalo komunikaci a spolupráci. Tato blízkost umožnila mimo jiné vznik studie Mastercard, která určila směr, jakým se má prohloubit spolupráce a provázanost těchto měst. V blízké době by tak mohla vzniknout možnost sdílených aut, které si může uživatel půjčit např. v Mariánských Lázních a vrátit v Karlových Varech. S tím jde i ruku v ruce možnost bikesharingu, či sdílených koloběžek. Z toho plyne mobilita, která pokrývá de facto celý kraj. Ze zápisu na seznam UNESCO tak budou benefitovat nejen samotná města, ale v podstatě celý region.

Nyní si však nemůžeme sednout se založenýma rukama. Naopak nás čeká spousta práce. Těšíme se však, že velký potenciál zápisu na seznam UNESCO efektivně využijeme.

Nový systém přijímacího řízení na středních školách: Pohled do budoucnosti

V posledních letech se české školství stalo svědkem značných změn, zejména s přechodem na elektronické přijímací řízení na střední a odborné školy. Tento krok, iniciovaný ministrem školství Mikulášem Bekem, měl za cíl usnadnit a zefektivnit proces přihlašování pro žáky i školy. Jaké výsledky a výzvy tento přechod přinesl?

Návštěva KOTEC o.p.s. s Olgou Richterovou

V posledních dnech se u nás s návštěvami dveře netrhnou a to je dobrý signál, že jsme konečně slyšet. V pondělí nás navštívila Olga Richterová a v rámci plánování programu jsem ji chtěla seznámit se situací v kraji týkající se uprchlické krize.

Zuzka Klusová v Karlovarském kraji

Tento pátek navštívila náš kraj Zuzka Klusová, která k nám dorazila až z Moravskoslezského kraje, kde řeší problematiku vyloučených lokalit, sociální politiky a fond spravedlivé transformace - témata, která jsou podstatná i v našem kraji.