Letiště Karlovy Vary ožívá - něco to ovšem stojí

17. dubna 2024
Letiště Karlovy Vary ožívá - něco to ovšem stojí

V roce 2024 se uskuteční prostřednictvím tří tour operátorů – cestovních kanceláří Čedok, Fischer a Alexandria celkem 136 odletů s cestujícími z letiště v Karlových Varech v období červen až září. Z Karlových Varů se v letošním roce můžete letecky podívat do Řecka, Turecka, Tuniska nebo Bulharska. V nabídce je ale také Izraelský Tel Aviv.

Karlovarský kraj oživení letiště podporuje finančními příspěvky pro Sdružení Karlovarského kraje pro rozvoj leteckých linek, které je následně vyplácí jednotlivým operátorům jako incentivní příspěvek za odlety. Nejvyšší podpora je u linek, které začínají, a postupně se snižuje, přičemž od 3. roku provozu letecké linky se už nevyplácí.

Větší provoz letiště vyžaduje také nové investice do jeho infrastruktury a majetku. V roce 2024 se jedná zejména o zateplení střech „starého“ terminálu a následnou instalaci FVE panelů. Tyto dvě investice dohromady představují náklady 14,5 mil. Kč. Dále se letiště chystá na vybudování parkoviště pro dalších 136 automobilů za 6 mil. Kč (v letní sezóně 2024 bude mnohonásobně zvýšená poptávka po parkování vzhledem k jedenácti letům týdně). I přes částečné oživení je vytíženost letiště stále na příliš nízké úrovni na to, aby jeho provoz generoval zisk. Celková provozní a investiční dotace ze strany Karlovarského kraje pro Letiště KV v roce 2024 činí proto bezmála 40 mil. Kč.

Pro zvýšení konkurenceschopnosti by navíc bylo potřeba rozšířit a dobudovat ranveje, aby zde mohla přistávat i největší letadla. To je ale investice v řádech miliard korun, kterou Karlovarský Kraj sám pokrýt nemůže. Zde je potřeba jednat přímo s vládou ČR.

Tento článek si neklade za cíl Vám vnutit názor, že jsou současné investice do rozvoje letiště správné (byť si to autor článku myslí). Spíše se snažíme poskytnou dostatek informací, abyste si názor mohli udělat sami. Tím se tedy vracíme k samotnému titulku článku…

Letiště Karlovy Vary ožívá. Něco to ovšem stojí. Vyplatí se nám to? Podělte se s námi o Váš názor. Hlasujte v anketě a připojte komentář.

Martin Kalina

“Disruptivní” nádech krajské konference  ReVize 1.0

“Disruptivní” nádech krajské konference ReVize 1.0

Všemožné reportáže z konference a pozitivní zpětná vazba na krajskou konferenci ReVize 1.0 zní celým regionem. Celou akcí se linula chuť změnit v několika oblastech současné směřování skokově, téměř revolučně, protože pozvolná změna nejspíš nestačí. V panelové diskusi, které jsem se zúčastnil, zazněl zajímavý dotaz: "Není v oblasti lázeňství na místě mluvit o takzvané 'Disruptivní inovaci', tedy o radikální změně technologie, nebo celého procesu?" Následně na konferenci zazněla slova o upadajícím odvětví, či o tom, že lázeňství je skoro mrtvé. To poslední je, prosím, nepochopení a díky tomu také nebezpečný nesmysl.

Vítězslav Adamec - hlas Karlovarského kraje v Evropském parlamentu

Milí přátelé, JDU DO TOHO! V letošních volbách do Evropského parlamentu se budu za Piráty ucházet z čestného 28. místa o mandát europoslance. Moc si vážím toho, že můžu být součástí komunity lidí, kteří se nebojí jít v ožehavých tématech proti proudu a řeší výzvy, které dnešní turbulentní doba přináší.