Podpora zdravotní péče je pro náš kraj klíčová

5. února 2024
Podpora zdravotní péče je pro náš kraj klíčová

Oblast zdravotnictví je pro aktuální vedení Karlovarského kraje a vládnoucí koalici jednou z hlavních priorit. Přestože zajišťování dostupnosti zdravotní péče je úkolem zejména zdravotních pojišťoven, pomáhá i sám kraj pravidelným vyhlašováním dotačních programů na náborové příspěvky lékařů.

V rámci dlouhodobé strategie podporuje finančně během studia také studenty medicíny, kteří se oplátkou zaváží, že po vystudování budou určitý čas působit v Karlovarském kraji.

Kromě toho všeho ale také Karlovarský kraj zajišťuje přímou finanční pomoc jednotlivým zdravotnickým zařízením na svém území. Je to ve formě tzv. "služby obecného hospodářského zájmu" a netýká se pouze Karlovarské krajské nemocnice, ale také dalších zdravotnických zařízení. Z nastaveného kurzu a podpory tak těží i nemocnice v Ostrově, Sokolově a Mariánských Lázních. V posledně jmenované je situace specifická, protože kromě Karlovarského kraje přispívá slušnou finanční částkou na provoz pohotovostí také kraj Plzeňský.

Nejedná se rozhodně o malé částky, ale pro zajištění dostupnosti zdravotní péče a udržení dobrých standardů v jednotlivých zdravotnických zařízeních je potřeba tuto podporu udržet.

Jako Piráti jsme hrdí na to, že zdravotnictví v našem krásném kraji pravidelně podporujeme. A to nejen během jednání zastupitelstva.

S návratem mladých lékařů do regionu pomáhají stipendia. Kraj rozdělí mezi vysokoškoláky dalších 6 milionů korun

Přimět absolventy lékařských fakult pocházející z našeho kraje, aby se po studiu vrátili zpět do regionu a poskytovali zde potřebnou lékařskou péči, tak to je cíl vyhlašovaného stipendijního programu, který je zaměřen na studenty oborů všeobecného a zubního lékařství. Rada Karlovarského kraje na pondělním zasedání schválila rozdělení podpory mezi 40 žadatelů v celkové výši 6 milionů korun.

Karlovarský kraj jako region pro všechny generace!

Před třemi lety se bývalý český premiér nechal slyšet, že náš kraj je „úplně nejhorší, historicky ve všem“. Tu větu každý z nás slyšel už nesčíselněkrát (a stejně často ji sám v nějakém kontextu použil). Některé mé kolegyně a kolegové se v ní neustále nihilisticky vyžívají v tomto sloganu a mají ho jako argumentační hůl, kterou neváhají mlátit kolem sebe. Přesto mě tváří v tvář při setkání s nastupující generací velmi příjemně překvapilo, jak berou Karlovarský kraj za svůj a vnímají ho jako region plný příležitostí.

Diskuse o CHKO Krušné hory sjednotila názory i politické strany

Dnes jsem "na stará kolena" zažil jednu životní premiéru, měl jsem příležitost se stát moderátorem. Na začátek musím říct, že to není vůbec lehká disciplína, ale na druhou, že mne to přes ranní žaludeční nevolnost, nemoci nervozitou spát, docela bavilo.