Podpora zdravotní péče je pro náš kraj klíčová

5. února 2024
Podpora zdravotní péče je pro náš kraj klíčová

Oblast zdravotnictví je pro aktuální vedení Karlovarského kraje a vládnoucí koalici jednou z hlavních priorit. Přestože zajišťování dostupnosti zdravotní péče je úkolem zejména zdravotních pojišťoven, pomáhá i sám kraj pravidelným vyhlašováním dotačních programů na náborové příspěvky lékařů.

V rámci dlouhodobé strategie podporuje finančně během studia také studenty medicíny, kteří se oplátkou zaváží, že po vystudování budou určitý čas působit v Karlovarském kraji.

Kromě toho všeho ale také Karlovarský kraj zajišťuje přímou finanční pomoc jednotlivým zdravotnickým zařízením na svém území. Je to ve formě tzv. "služby obecného hospodářského zájmu" a netýká se pouze Karlovarské krajské nemocnice, ale také dalších zdravotnických zařízení. Z nastaveného kurzu a podpory tak těží i nemocnice v Ostrově, Sokolově a Mariánských Lázních. V posledně jmenované je situace specifická, protože kromě Karlovarského kraje přispívá slušnou finanční částkou na provoz pohotovostí také kraj Plzeňský.

Nejedná se rozhodně o malé částky, ale pro zajištění dostupnosti zdravotní péče a udržení dobrých standardů v jednotlivých zdravotnických zařízeních je potřeba tuto podporu udržet.

Jako Piráti jsme hrdí na to, že zdravotnictví v našem krásném kraji pravidelně podporujeme. A to nejen během jednání zastupitelstva.

Mé poselství pro Evropu: Zpomalme!

Když se řekne „Evropa“, co se mi první náhodně vybaví? Krajina vlaků, baroka a vějíře rozmanitých, ale většinou příbuzných jazyků. Krajina luk, polí, lesů, řek, velehor i mořských zálivů. Rozmanitost kultur, které bychom neměli zadusit uniformitou, ale vědomě o ni pečovat, aby se neutopila v obrazovkách. Co bych tedy viděl jako zásadní body, nad kterými by bylo dobré se v rámci budoucnosti Evropy zamyslet?

Duševní zdraví musí být priorita

V poslední době se stále častěji diskutuje o zdravé výživě a životním stylu. Pro naši celkovou pohodu a zdraví je však rovněž klíčové i duševní zdraví, o které se musíme starat s velkou prioritou.