Rok ve vedení kraje očima Markéty Monsportové

Na konci roku je zvykem bilancovat a nám uplynul první rok v krajské vládě. „Uplynul“ není vhodné slovo, výstižnější, alespoň za mě je „uběhl“ a to tryskem. Rok 2021 byl asi tím nejrychlejším v mém dosavadním životě. ¼ volebního období je za námi. Tady je mé krátké ohlédnutí, budu se snažit být stručná, aby byl prostor i pro kolegy.

Seznamování se

První kvartál byl ve znamení seznamování se s úředníky, s aparátem krajského úřadu a s agendou. Většina schůzek probíhala online, chyběl osobní kontakt. Během prvních pracovních schůzek jsem se občas ztrácela, zkratky jako SLM, SLL, AHR, KARP, PRRKK, ITI,OŽP, MMR, AKČR atd…. jsem si nenápadně zapisovala a snažila se po večerech rozklíčovat. Cestovní ruch, který mám společně s Vojtou v gesci, byl zastaven, pak se spontánně rozběhl a teď opět funguje v přidušené formě. Největším problémem bylo a stále je, že nikdo pořádně neví, co přijde. Několikrát jsme apelovali na vládu, většinou bez úspěchu. O dalších aktivitách a hlavně o UNESCO se jistě rozepíše příště Vojta Franta.

Věnujeme se také hodně Krušným Horám a věřím, že snahy o založení CHKO a destinační agentury pomohou přispět ke smysluplnému rozvoji. Navázali jsme také velmi aktivní spolupráci s Ústeckým krajem

EXPO Dubaj 20

Jedním z mých prvních letošních úkolů bylo vyjednávání o rotační expozici na EXPO Dubaj 20, kdy původní model lázeňské prezentace rozmetal covid a nebylo vůbec zřejmé, zda se Expo uskuteční alespoň v roce 2021 a původní vystavovatelé se odhlásili. Nechali jsme za kraj vytvořit krásné video, které převzala i Česká televize pro reportáž z EXPO, zachovali jsme částečně lázeňský rámec rotační výstavě pojmenované „CZECH LANDSCAPE THERAPY“, a současně se podařilo naplnit worskshop velmi kvalitními partnery. Dle CzechTourismu byl o workshop obrovský zájem, jednalo se o jednu z prvních turistických prezentací na Expu a zájem o nás předčil i konkurenční workshop Švýcarska, který byl ve stejnou dobu.

JTF - Kulturně kreativní odvětví

S odborem kultury jsme se pustili do přípravy strategického projektu do Operačního programu Spravedlivé transformace pro rozvoj kulturně kreativních odvětví. Téměř celý rok jsem se snažila některé své kolegy a okolí přesvědčovat a vysvětlovat, že to není jen tak nějaký rozmar a módní trend. Je to jeden z možných funkčních nástrojů pro zlepšení života v našem regionu. Na projektu spolupracuje také řada aktivních lidí z území, kteří se kreativitou zabývají a pokud vše půjde dobře, v příštím roce by měla svou činnost zahájit nově vzniklá instituce 4K, která by všem v tomto oboru měla pomoci.

Výbor pro národní menšiny

S Výborem pro národnostní menšiny, jehož jsem předsedkyní, jsme uspořádali Den národnostních menšin, který se konal v Chodově v rámci Vavřinecké pouti a bez přehánění musím říct, že to byl jeden z mých nejsilnějších kulturních a i gastronomických zážitků. Okamžik, kdy na jednom pódiu společně vystoupili pěvecké sbory z Ukrajiny, Běloruska a Ruska a pod pódiem tančili členové romského a německého souboru, je nezapomenutelný.

Osvěta a komunikace krajského úřadu

Když jsme nastoupili na Krajský úřad, který je opravdu na kraji a lišky, divoká prasata a srny pod okny jsou běžným výjevem (má to samozřejmě své kouzlo :) ) a večer, po úředních hodinách se z areálu stává „město duchů“, přemýšleli jsme, jak ho oživit a otevřít veřejnosti. Napadlo mě uspořádat festival a z této myšlenky nakonec vznikla akce Kraj dokořán. Na organizaci se podílelo mnoho zaměstnanců napříč odbory a byla to velmi příjemná akce a jsem ráda, že je vůle všech zúčastněných s ní pokračovat. Zapište si datum 17.06.22! Podařilo se nám „dotáhnout“ do areálu spoustu lidí a kdy se většina z nich poprvé dozvěděla, kde že ten areál vůbec je a čím se krajský úřad zabývá.

V osvětě a komunikaci ven, ať už o úloze kraje, ale i o probíhající transformaci pomohla hodně slam poetry tour na téma „Budoucnost kraje bez uhlí“ po školách, kterou jsem měla možnost doprovázet a čelit dotazům a často i výtkám našich studentů. Byla to skvělá zkušenost, a během debat se studenty, jsem si potvrdila, že to co děláme, má smysl a pokud neztratíme kontakt s lidmi „zdola“ mohlo by se nám za 4 roky podařit náš kraj nasměrovat tím správným směrem.

Nakonec musím zmínit, že jsem za tuto příležitost velmi vděčná. Nejen, že mě nesmírně těší spolupráce s novými a schopnými lidmi, kterých je u nás nás opravdu hodně, ale i pospolitost a společný zájem celé rady náš kraj posunout ze spodních příček, je velmi motivující. Jsem také ráda, že se nenaplnily predikce, že koalice nepřežije ani první rok.

Markéta Monsportová

Rok ve vedení kraje očima Vojtěcha Franty
18.01.2022

Rok ve vedení kraje očima Vojtěcha Franty