Sport dostane od kraje dotaci 38 milionů

30. května 2021
Sport dostane od kraje dotaci 38 milionů

Dnes proběhlo poslední jednání sportovní komise při Radě Karlovarského kraje na kterém se rozdělovaly dotace, jež byly rozděleny ve čtyřech programech, a individuální dotace zaštiťující různá odvětví. Celkový přehled rozdělených dotací dáváme k nahlédnutí: <br> 1. Sportovní aktivity dětí a mládeže - rozděleno - 22 452 600 Kč - 198 žádostí - podpořeno 193 - požadovaná částka - 52 217 087 Kč - nepodpořily se sportovní svazy, snaha dostat víc prostředků do klubů na mládež <br> 2. Program na podporu sportovních akcí - 2 000 000 Kč - 48 žádostí - 23 podpořeno - důvody nepodpoření - nezpůsobilé náklady, pozdní podání, žádost úplného nebo většinového podání - požadováno - 8 569 500 Kč <br> 3. Podpora vrcholového sportu - 4 500 000 Kč - 41 žádostí - 34 podpořeno - důvody nepodpoření - nejednalo se o 2 nejvyšší soutěže + vyšší podpora mládeže - zaměřeno na podporu nejvyšších 2 soutěží u kolektivních sportů, podpora pro účasti na MČR, či na mezinárodních aktivitách - požadováno - 11 890 000 Kč <br> 4. Na podporu obnovy a údržby sportovních zařízení - 7 854 000 Kč - 118 žádostí - 112 podpořeno - nepodpořené z důvodu nesplnění podmínek - všechny žádosti zkráceny procentuálně - 46 % z požadované částky - požadováno - 17 869 547 Kč <br> 5. Individuální dotace - 1 250 000 Kč - 14 žádostí - 11 podpořeno - požadováno - 3 812 500 Kč

Dohromady jsme v těchto programech posuzovali 419 žádostí v částce 94 358 634 Kč, kdy bylo navrženo podpořit 373 žádostí v souhrnné částce 38 056 600 Kč, kdy v komisi bylo hlasováno o každé jednotlivé položce, kromě programu “Na podporu obnovy a údržby sportovních zařízení”, kde byl hlasováno plošné procentuelní krácení. Celkem jsme na sportovní komisi jednali okolo 10 hodin a další hodiny připadaly na “domácí přípravu” a seznámení se s jednotlivými žádostmi, proto jako člen sportovní komise můžu říct, že jsme po třídenním náročném jednání nalezli konsenzus napříč členy komise, tedy napříč politickým spektrem.

Bohužel žádosti výrazně převyšovaly prostředky, a to i přesto že ty byly výrazně navýšeny. S klidným svědomím však konstatuji, že jsme společnými silami navrhli rozdělení podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí. Pokud máte konkrétní dotazy k jednotlivým žádostem můžete mě kontaktovat na e-mail ondrej.topinka@pirati.cz

Ondřej Topinka

Osud vody na Chebsku a Ašsku v rukách hnutí ANO

Při prodeji soukromého podílu ve vodárenské společnosti Chevak Cheb a.s. mohlo podle všeho dojít k nezákonnému postupu, který poškodil ostatní akcionáře. Těmi jsou města a obce na Chebsku a Ašsku, včetně měst Mariánské Lázně, Cheb, Aš, Františkovy Lázně a mnoho dalších. Problematikou se zabývají nejen opoziční zastupitelé v Chebu, ale také mariánskolázeňští Piráti. Podle jejich informací starosta města Martin Hurajčík (ANO2011) informace z jemu dostupné právní analýzy této problematiky zamlčel ostatním zastupitelům a na vznesené dotazy dosud nereagoval.

Má hnutí ANO v Mariánských Lázních vůbec nějaký plán?

Pokud ano, s občany se o něj dělit nehodlá. Dne 14.12.2022 se konalo prozatím poslední zastupitelstvo města Mariánské Lázně. Jednou z připomínek, která od současné opozice (Piráti, STAN, SPD) zazněla, byla absence programového prohlášení rady města.