Tajný kšeft se stravováním na sokolovských základkách?

3. září 2023
Tajný kšeft se stravováním na sokolovských základkách?

Od začátku školního roku 23/24 bude na některých základních školách v Sokolově zřízen nový systém stravování. V některých ohledech to vzbuzuje rozpaky. Celá záležitost má několik rovin. V první řadě je to rovina politická, informační a samozřejmě ta kvalitativní - stravovací.

Co se týče roviny politické, tam jsou rozpaky opravdu na místě. O celé záležitosti rozhodla Rada města za zavřenými dveřmi, kdy udělila souhlas základním školám uzavřít smlouvu na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou 6 měsíců se společností Primirest. To vše bez výběrového řízení. Současně ale tyto smlouvy rovnou připravila a základní školy tak postavila před hotovou věc. Otázkou pak zůstává, proč se o tom nediskutovalo na zasedání zastupitelstva města, kde by asi proběhla plamenná diskuze, což v případě Sokolova nikdy není žádoucí. Je sice hezké, že smlouva má výpovědní lhůtu, ale v případě, kdy se odveze ze stávajících kuchyní veškeré vybavení a z jídelen se tak stanou výdejny, je tato změna v podstatě nevratná.

V rovině informativní celá záležitost pokulhává také. Rada města tento záměr schválila 25.5.2023 s tím, že se celá akce spustí se začátkem nového školního roku v září. To skutečně není moc času na to, vyřešit personálie, úpravy prostor a podobně. Vlastně to ze zápisu z Rady vyznívá tak, že základní školy proaktivně vyhledávaly tento způsob stravování a vedení města jim to pouze umožnilo. Ve skutečnosti je vše ale trochu jinak, jelikož většina dotčených škol, byla se svým stravováním víceméně spokojena. Odlišným případem byla 2.ZŠ “Centrálka”, která bohužel nemá svou vlastní kuchyni. Pravdou je, že některé školní kuchyně by bylo třeba razantně zmodernizovat, tak je možná i toto jeden z důvodů, proč se jde touto cestou.

Avšak tou nejzásadnější rovinou je ta stravovací. Vývařovna vznikla na 5. ZŠ Běžecká, kde se každý den plánuje připravit cca 1.200 - 1.400 jídel. Ta se pak budou přepravovat do jednotlivých škol, kde se budou ve stávajících jídelnách vydávat. Jedná se o 1. ZŠ Pionýrů, 2. ZŠ Rokycanova, 5. ZŠ Běžecká a její odloučené pracoviště v ulici Boženy Němcové (dříve 3.ZŠ). Na výběr bude ze tří jídel, kdy jedno bude vegetariánské. Minulý týden se již personálu škol zavážela první jídla, zatím z vývařovny z Ostrova nad Ohří, a podle současných strávníků to vypadá dobře. Jídlo je chutné. Až čas ukáže, jestli je možné ve stejné kvalitě připravit 1.400 jídel. Ale sám věřím, že ano. I náš syn dnes nastupuje do první třídy v jedné ze zmiňovaných škol. Budeme mít tedy zpětnou vazbu i od jeho mlsného jazyka.

Nezbývá než jen držet palce, ať hlavně dětem chutná. Přeji všem zúčastněným úspěšný školní rok 23/24 a dobrou chuť.

S návratem mladých lékařů do regionu pomáhají stipendia. Kraj rozdělí mezi vysokoškoláky dalších 6 milionů korun

Přimět absolventy lékařských fakult pocházející z našeho kraje, aby se po studiu vrátili zpět do regionu a poskytovali zde potřebnou lékařskou péči, tak to je cíl vyhlašovaného stipendijního programu, který je zaměřen na studenty oborů všeobecného a zubního lékařství. Rada Karlovarského kraje na pondělním zasedání schválila rozdělení podpory mezi 40 žadatelů v celkové výši 6 milionů korun.

Karlovarský kraj jako region pro všechny generace!

Před třemi lety se bývalý český premiér nechal slyšet, že náš kraj je „úplně nejhorší, historicky ve všem“. Tu větu každý z nás slyšel už nesčíselněkrát (a stejně často ji sám v nějakém kontextu použil). Některé mé kolegyně a kolegové se v ní neustále nihilisticky vyžívají v tomto sloganu a mají ho jako argumentační hůl, kterou neváhají mlátit kolem sebe. Přesto mě tváří v tvář při setkání s nastupující generací velmi příjemně překvapilo, jak berou Karlovarský kraj za svůj a vnímají ho jako region plný příležitostí.

Diskuse o CHKO Krušné hory sjednotila názory i politické strany

Dnes jsem "na stará kolena" zažil jednu životní premiéru, měl jsem příležitost se stát moderátorem. Na začátek musím říct, že to není vůbec lehká disciplína, ale na druhou, že mne to přes ranní žaludeční nevolnost, nemoci nervozitou spát, docela bavilo.