Zrušení VŘ na CNG autobusy a co z toho plyne?

24. listopadu 2021
Zrušení VŘ na CNG autobusy a co z toho plyne?

Jistě vás neminula informace o těsném rozhodnutí rady, na základě kterého krajský úřad zrušil výběrové řízení pro veřejnou dopravu v regionu. Okolo tohoto tématu se to hemží dotazy, které dle nás stojí za to zodpovědět.

Proč výběrové řízení vzniklo?

Autobusová doprava v celém regionu je značně zastaralá a proto jsme se rozhodli celý vozový park modernizovat a zefektivnit. Na základě výběrového řízení jsme chtěli najít dodavatele, který by zajistil dodávku 170 autobusů a jejich následný servis po dobu 10 let. Očekávaná cena celé zakázky měla být okolo 0,9 miliardy korun. 600 milionů měla tvořit dotace EU, 300 milionů korun měl být podíl kraje.

V čem byl problém?

Do výběrového řízení se připojil jediný dodavatel. Jeho požadavky však byly násobně vyšší (1,9 miliardy). Tato částka nám přišla jako nepřiměřená (například cena údržby autobusů vyskočila z částky 100 milionů na 800 milionů).

Nabídku jsme zvážili, včetně všech možností. Následně po právním posouzení celé nabídky se krajská rada těsnou většinou rozhodla VŘ zrušit.

Co z toho plyne?

Co nejrychleji zpracujeme dokumentaci pro vypsání nového výběrového řízení. Ačkoliv byla původní dokumentace zcela jistě v pořádku, novou dokumentaci rozdělíme na velké a střední autobusy zvlášť, čímž dáme šanci i dalším (menším) dodavatelům a vysoutěžené ceny budou výhodnější. Finanční krytí částky pak necháme schválit krajské zastupitele.

Kraj tak ušetří a čerpání dotace na nákup autobusů neohrozíme.

Vítězslav Adamec - hlas Karlovarského kraje v Evropském parlamentu

Milí přátelé, JDU DO TOHO! V letošních volbách do Evropského parlamentu se budu za Piráty ucházet z čestného 28. místa o mandát europoslance. Moc si vážím toho, že můžu být součástí komunity lidí, kteří se nebojí jít v ožehavých tématech proti proudu a řeší výzvy, které dnešní turbulentní doba přináší.

Na podporu péče o duševní zdraví žáků jsme schválili 1,2 milionu Kč.

V roce 2023 provedl Národní ústav duševního zdraví, ve spolupráci s Českou školní inspekcí unikátní pilotní Národní monitoring duševního zdraví žáků základních škol v České republice. Z průzkumu vyplynulo, že více než 40% dětí vykazuje známky střední až těžké deprese a 30% vykazuje známky středně těžké až těžké úzkosti.