Den národnostních menšin zpestřil sokolovské staré náměstí

18. září 2023
Den národnostních menšin zpestřil sokolovské staré náměstí

Bořit předsudky a bariéry mezi jednotlivými národy a národnostmi, které žijí na území našeho regionu. To je hlavním posláním vrcholné akce Výboru pro národnostních menšiny Karlovarského kraje – Dne národnostních menšin. Ten se po několika letech vrátil opět do Sokolova a byl hezkým zpestřením Hornického dne.

Kromě všech menšin, které se prezentovaly již v minulých letech (maďarská, rumunská, vietnamská, mongolská, ukrajinská, ruská, německá, slovenská, srbská, romská), se letos na akci objevil i soubor Sdružení Čechů a Slováků z banátských Karpat ze Skalné (reemigranti z Rumunska) a srbský soubor s panem velvyslancem JE. Berislavem Vekičem.

Zlatým hřebem celé akce pak bylo vystoupení Ukrajinského souboru MRIJA společně s ruským sólistou Opery Národního divadla v Praze panem Olegem Korotkovem.

Kromě pestrých kulturních vystoupení byl na náměstí také nejeden stánek s národními pokrmy jednotlivých menšin. Jídlo je totiž skvělým nástrojem k bourání předsudečných bariér.

Letošní 15. ročník můžeme vyhodnotit jako velmi úspěšný, poděkování si zaslouží určitě všichni členové výboru, kteří se sami na organizaci podílejí. Hlavní záštitu a nejvíc starostí s organizací měla letos Maďarská menšina a dlouholetou zásluhu za činnost výboru nese i pan Vaculík, etnolog a tajemník výboru. Poděkovat se určitě patří i zástupcům města Sokolov za to, že nám v rámci Hornických slavností poskytli skvělé zázemí a prostor.

376416619_772934414842724_642021935012503857_n
380213753_772934451509387_9194686890400154949_n

“Disruptivní” nádech krajské konference  ReVize 1.0

“Disruptivní” nádech krajské konference ReVize 1.0

Všemožné reportáže z konference a pozitivní zpětná vazba na krajskou konferenci ReVize 1.0 zní celým regionem. Celou akcí se linula chuť změnit v několika oblastech současné směřování skokově, téměř revolučně, protože pozvolná změna nejspíš nestačí. V panelové diskusi, které jsem se zúčastnil, zazněl zajímavý dotaz: "Není v oblasti lázeňství na místě mluvit o takzvané 'Disruptivní inovaci', tedy o radikální změně technologie, nebo celého procesu?" Následně na konferenci zazněla slova o upadajícím odvětví, či o tom, že lázeňství je skoro mrtvé. To poslední je, prosím, nepochopení a díky tomu také nebezpečný nesmysl.

Vítězslav Adamec - hlas Karlovarského kraje v Evropském parlamentu

Milí přátelé, JDU DO TOHO! V letošních volbách do Evropského parlamentu se budu za Piráty ucházet z čestného 28. místa o mandát europoslance. Moc si vážím toho, že můžu být součástí komunity lidí, kteří se nebojí jít v ožehavých tématech proti proudu a řeší výzvy, které dnešní turbulentní doba přináší.