Střední školy jsou dnes koncentrovány do větších měst. Tento přístup má své opodstatnění – centralizace umožňuje zajištění vyšší kvality vzdělávání díky lepším investicím do vybavení, budov a personálu. Také umožňuje nabídnout širší spektrum oborů a předmětů, což je v malých městech obtížně realizovatelné. Nové budovy a místa pro školy jsou v současné situaci neekonomické, a proto je třeba soustředit se na to, jak zajistit rovný přístup ke vzdělávání pro všechny studenty, bez ohledu na to, kde bydlí.

Některé děti mají to štěstí, že se narodí v místě, kde mají v okruhu kilometru přístup ke třetině všech středních škol v kraji. Na druhé straně, děti z menších měst a obcí, jako jsou Toužim, Horní Slavkov nebo Kraslice, čelí výrazným nevýhodám. Tyto oblasti se potýkají nejen s horší dopravní dostupností a dlouhým časovým dojezdem, ale také v nich bydlí větší podíl lidí s horším socioekonomickým postavením. Výsledkem je vyšší počet předčasných odchodů ze vzdělávání.

Mobilita studentů je nezbytná, zejména pokud vezmeme v úvahu, že některé obory jsou dostupné pouze na vybraných školách. Jak ale zajistit, aby všechny děti měly stejnou příležitost ke vzdělání? Jednou z možných cest je zavedení jízdného pro studenty zdarma. Tento krok by mohl výrazně přispět k narovnání nerovností a zvýšení dostupnosti škol.

Jízdné zdarma musí být vázané na integrovanou dopravu a jednotné průkazy, které by umožnily snadné načtení jízdy ze školy a do školy, a to pouze ve dnech vyučování. Klíčovou součástí je také úprava jízdních řádů, aby systém integrované dopravy efektivně fungoval. Předpokládáme, že spuštění tohoto systému by mohlo proběhnout v průběhu školního roku 2025/2026.

Z ekonomického hlediska se jedná o smysluplnou investici do budoucnosti kraje, uvažujeme o ročních nákladech kolem 50 milionů korun ročně. To je částka, která se nám v budoucnosti vrátí, a to nejen v podobě lepšího přístupu ke vzdělání, ale i v podobě lepší ekonomické situace celého kraje.

Zajištění rovného přístupu ke vzdělávání by mělo být jedním z hlavních cílů Karlovarského kraje. Systém jízdného zdarma pro studenty může být klíčovým krokem k tomu, abychom tento cíl dosáhli a zajistili, že žádné dítě nebude znevýhodněno jen proto, že se narodilo na nesprávném místě.