Kraj podá projekt 4K Agentury do OP Spravedlivé transformace

11. září 2023
Kraj podá projekt 4K Agentury do OP Spravedlivé transformace

I když mají kulturní a kreativní průmysly (například výroba porcelánu nebo sklářství) v kraji dlouholetou tradici, v jejich podpoře dlouhodobě zaostáváme. I to byl důvod proč jsem od začátku svého působení tlačila na to, aby se to změnilo. Výsledkem je nyní již aktivní 4K - Agentura pro kulturní a kreativní průmysly Karlovarského kraje.

Kraj totiž trápí (a brzdí jeho transformaci) několik věcí - kvalita vzdělávání, nízká podnikavost obyvatel a pomalé inovace firem. A to přesně má řešit agentura podporující fullservis aktérům kulturních a kreativních průmyslů, přispívajících k tvorbě nových produktů a služeb. Cílem je proškolit podnikatele, firmy, ale také zaměstnance studenty a pedagogy – přes 850 lidí. V plánu je také až 16 akcí na podporu odbytu firem a mezinárodní soutěž.

Již za pár týdnů své aktivity má agentura výsledky. I díky konzultacím a workshopu, které pro místní kreativce připravila, míří do výzev #chemnitz2025 7 žádostí z Karlovarského kraje. Do místní kultury to může přinést přes 6 milionů Kč.

Dalším logickým krokem je podání 4K jako strategického projektu do Fondu spravedlivé transformace. Ten jako jediný ze strategických projektů investuje přímo do lidí, kteří tu budou vytvářet hodnoty. Po vydatné debatě plné útoků a neférového napadání ze strany opozice nakonec podání posvětilo Zastupitelstvo Karlovarského kraje.

Nezbývá mnoho a podporu Kulturně-kreativního průmyslu tak můžeme rozjet na plné obrátky. Držte nám palce.

S návratem mladých lékařů do regionu pomáhají stipendia. Kraj rozdělí mezi vysokoškoláky dalších 6 milionů korun

Přimět absolventy lékařských fakult pocházející z našeho kraje, aby se po studiu vrátili zpět do regionu a poskytovali zde potřebnou lékařskou péči, tak to je cíl vyhlašovaného stipendijního programu, který je zaměřen na studenty oborů všeobecného a zubního lékařství. Rada Karlovarského kraje na pondělním zasedání schválila rozdělení podpory mezi 40 žadatelů v celkové výši 6 milionů korun.

Karlovarský kraj jako region pro všechny generace!

Před třemi lety se bývalý český premiér nechal slyšet, že náš kraj je „úplně nejhorší, historicky ve všem“. Tu větu každý z nás slyšel už nesčíselněkrát (a stejně často ji sám v nějakém kontextu použil). Některé mé kolegyně a kolegové se v ní neustále nihilisticky vyžívají v tomto sloganu a mají ho jako argumentační hůl, kterou neváhají mlátit kolem sebe. Přesto mě tváří v tvář při setkání s nastupující generací velmi příjemně překvapilo, jak berou Karlovarský kraj za svůj a vnímají ho jako region plný příležitostí.

Diskuse o CHKO Krušné hory sjednotila názory i politické strany

Dnes jsem "na stará kolena" zažil jednu životní premiéru, měl jsem příležitost se stát moderátorem. Na začátek musím říct, že to není vůbec lehká disciplína, ale na druhou, že mne to přes ranní žaludeční nevolnost, nemoci nervozitou spát, docela bavilo.