Markéta Monsportová- Obvinění ze střetu zájmů odmítám

7. května 2021
Markéta Monsportová- Obvinění ze střetu zájmů odmítám

Krajská zastupitelka za Piráty v Karlovarském kraji Markéta Monsportová byla opozičními stranami nařčena ze střetu zájmů při hlasování o přidělování dotací pro kulturní spolky a organizace. V předsednictvu organizace Marienbad Film Festival však již dva roky nepůsobí, žádost o dotaci nevyjednávala, navíc celá záležitost gesčně spadá pod radní pro kulturu Ol’gu Halákovou z KDU-ČSL.

Opoziční zastupitelé obviňují Markétu Monsportovou ze střetu zájmů, který měla mít u přidělení dotace spolku Marienbad Film Festival krajským zastupitelstvem. Nařčení říká, že Monsportová předjednala přidělení dotace a následně pro něj hlasovala.

Jaká je však pravda?

Markéta Monsportová je sice zakládající členkou MFF, nicméně v představenstvu již 2 roky aktivně nepůsobí a na svou pozici rezignovala. Příprava tohoto dotačního titulu navíc gesčně spadala pod radní pro kulturu, Ol'gu Halákovou z KDU-ČSL. Markéta Monsportová se na vyjednávání dotace nijak nepodílela, což potvzuje sama paní Haláková:

"S paní Monsportovou jsem otázku posouzení žádosti o podporu festivalu neřešila. Spolek MFF získal tuto dotaci klasickou cestou, po řádném projednání žádosti v souladu s pravidly kraje. Tento projekt získal podporu letos již potřetí a to ve stejné výši jako v minulých letech," uvedla Haláková.

Markéta Monsportová je předsedkyní Výboru pro národnostní menšiny, oblast lázeňství, cestovního ruchu a kreativních průmyslů, žádost o dotaci pro MFF tedy nemohla nijak dozorovat, ani za ni lobbovat. Dotační záležitosti má na starosti ředitelka spolku MFF, Zuzana Stejskalová.

Je potřeba také říci, že jde o neziskovou organizaci, tedy Markéta Monsportová by žádný benefit nezískala ani v případě, že by stále byla členkou.

"Nařknutí z manipulace a nekorektního jednání striktně odmítám. MFF byl příjemcem dotace i v minulých letech, to že jsem byla zakládajícím členem této neziskové organizace není žádným tajemstvím. Nikdy jsem z pozice zastupitelky za dotaci nelobbovala, ani nijak nezneužívala svého postavení. Pokaždé, když se dotace projednávaly, jsem střet zájmů hlásila. Na posledním zastupitelstvu ohledně mé pozice proběhla diskuze, myslela jsem si tedy, že není potřeba střet zájmů již hlásit. To bylo mé jediné pochybení, za které se omlouvám," komentovala nařčení Markéta Monsportová.

Na podporu péče o duševní zdraví žáků jsme schválili 1,2 milionu Kč.

V roce 2023 provedl Národní ústav duševního zdraví, ve spolupráci s Českou školní inspekcí unikátní pilotní Národní monitoring duševního zdraví žáků základních škol v České republice. Z průzkumu vyplynulo, že více než 40% dětí vykazuje známky střední až těžké deprese a 30% vykazuje známky středně těžké až těžké úzkosti.

Jaká je budoucnost školství v Karlovarském kraji? | Podcast

Chcete vědět, co se děje ve světě školství? V nejnovějším rozhovoru s radním Jindřichem Čermákem se dozvíte vše podstatné! Bavili jsme se o přijímačkách na střední školy a jejich důsledcích. Probrali jsme také, jaké nové obory se otevírají na středních a vysokých školách v regionu a co to znamená nejen pro studenty, ale i celý Karlovarský kraj. V neposlední řadě jsme probrali, jakým způsobem kraj vybírá ředitele škol a jak to ovlivňuje celou vzdělávací politiku.