Markéta Monsportová- Obvinění ze střetu zájmů odmítám

7. května 2021
Markéta Monsportová- Obvinění ze střetu zájmů odmítám

Krajská zastupitelka za Piráty v Karlovarském kraji Markéta Monsportová byla opozičními stranami nařčena ze střetu zájmů při hlasování o přidělování dotací pro kulturní spolky a organizace. V předsednictvu organizace Marienbad Film Festival však již dva roky nepůsobí, žádost o dotaci nevyjednávala, navíc celá záležitost gesčně spadá pod radní pro kulturu Ol’gu Halákovou z KDU-ČSL.

Opoziční zastupitelé obviňují Markétu Monsportovou ze střetu zájmů, který měla mít u přidělení dotace spolku Marienbad Film Festival krajským zastupitelstvem. Nařčení říká, že Monsportová předjednala přidělení dotace a následně pro něj hlasovala.

Jaká je však pravda?

Markéta Monsportová je sice zakládající členkou MFF, nicméně v představenstvu již 2 roky aktivně nepůsobí a na svou pozici rezignovala. Příprava tohoto dotačního titulu navíc gesčně spadala pod radní pro kulturu, Ol'gu Halákovou z KDU-ČSL. Markéta Monsportová se na vyjednávání dotace nijak nepodílela, což potvzuje sama paní Haláková:

"S paní Monsportovou jsem otázku posouzení žádosti o podporu festivalu neřešila. Spolek MFF získal tuto dotaci klasickou cestou, po řádném projednání žádosti v souladu s pravidly kraje. Tento projekt získal podporu letos již potřetí a to ve stejné výši jako v minulých letech," uvedla Haláková.

Markéta Monsportová je předsedkyní Výboru pro národnostní menšiny, oblast lázeňství, cestovního ruchu a kreativních průmyslů, žádost o dotaci pro MFF tedy nemohla nijak dozorovat, ani za ni lobbovat. Dotační záležitosti má na starosti ředitelka spolku MFF, Zuzana Stejskalová.

Je potřeba také říci, že jde o neziskovou organizaci, tedy Markéta Monsportová by žádný benefit nezískala ani v případě, že by stále byla členkou.

"Nařknutí z manipulace a nekorektního jednání striktně odmítám. MFF byl příjemcem dotace i v minulých letech, to že jsem byla zakládajícím členem této neziskové organizace není žádným tajemstvím. Nikdy jsem z pozice zastupitelky za dotaci nelobbovala, ani nijak nezneužívala svého postavení. Pokaždé, když se dotace projednávaly, jsem střet zájmů hlásila. Na posledním zastupitelstvu ohledně mé pozice proběhla diskuze, myslela jsem si tedy, že není potřeba střet zájmů již hlásit. To bylo mé jediné pochybení, za které se omlouvám," komentovala nařčení Markéta Monsportová.

Osud vody na Chebsku a Ašsku v rukách hnutí ANO

Při prodeji soukromého podílu ve vodárenské společnosti Chevak Cheb a.s. mohlo podle všeho dojít k nezákonnému postupu, který poškodil ostatní akcionáře. Těmi jsou města a obce na Chebsku a Ašsku, včetně měst Mariánské Lázně, Cheb, Aš, Františkovy Lázně a mnoho dalších. Problematikou se zabývají nejen opoziční zastupitelé v Chebu, ale také mariánskolázeňští Piráti. Podle jejich informací starosta města Martin Hurajčík (ANO2011) informace z jemu dostupné právní analýzy této problematiky zamlčel ostatním zastupitelům a na vznesené dotazy dosud nereagoval.

Má hnutí ANO v Mariánských Lázních vůbec nějaký plán?

Pokud ano, s občany se o něj dělit nehodlá. Dne 14.12.2022 se konalo prozatím poslední zastupitelstvo města Mariánské Lázně. Jednou z připomínek, která od současné opozice (Piráti, STAN, SPD) zazněla, byla absence programového prohlášení rady města.