Rada Karlovarského kraje schválila založení agentury pro kulturně kreativní průmysly - 4K

Náš kraj se mění. Od uhlí a těžkého průmyslu míříme k udržitelné ekonomice s vysokou přidanou hodnotou. A právě rozvoj kulturních a kreativních průmyslů - od rukodělných řemesel až po architekturu, reklamu, scénické umění či filmový a herní průmysl - mohou proměně kraje velmi pomoci.

Zjednodušeně řečeno, aby se Karlovarský kraj mohl efektivně transformovat, musíme podporovat kreativitu. Právě proto již téměř dva roky pracuji na přípravě strategického projektu na podporu KKO - 4K. Ten vzniká jako strategický projekt v rámci Fondu spravedlivé transformace, který má kraj na odklon od těžby a transformaci samotnou finančně podpořit.

Nevymýšlíme nic nového. Kulturní a kreativní průmysly, třeba výroba porcelánu a sklářství, tu mají tradici. Problém je v tom, že v jejich podpoře dlouhodobě zaostáváme. V současné době je podíl tohoto odvětví na ekonomice kraje 3x menší než u srovnatelného Ústeckého kraje a téměř 9x menší, než je průměr ČR.

To chceme pomocí 4K změnit. Aby se nám to povedlo, potřebujeme zapojit místní kreativce a průmysl, a zjistit od nich, jak zlepšit podmínky pro jejich další rozvoj. V současné době probíhají setkání s odborníky i místními. Velmi důležitá je pro nás participace všech dotčených, a proto všechny důležité informace budeme prezentovat na sociálních sítích.

Mám velkou radost, že zakládací listiny schválila Rada Karlovarského kraje a věřím, že projekt schválí i pondělní zastupitelstvo - Karlovarský kraj si tento posun dopředu rozhodně zaslouží!

Markéta Monsportová

Osud vody na Chebsku a Ašsku v rukách hnutí ANO

Při prodeji soukromého podílu ve vodárenské společnosti Chevak Cheb a.s. mohlo podle všeho dojít k nezákonnému postupu, který poškodil ostatní akcionáře. Těmi jsou města a obce na Chebsku a Ašsku, včetně měst Mariánské Lázně, Cheb, Aš, Františkovy Lázně a mnoho dalších. Problematikou se zabývají nejen opoziční zastupitelé v Chebu, ale také mariánskolázeňští Piráti. Podle jejich informací starosta města Martin Hurajčík (ANO2011) informace z jemu dostupné právní analýzy této problematiky zamlčel ostatním zastupitelům a na vznesené dotazy dosud nereagoval.

Má hnutí ANO v Mariánských Lázních vůbec nějaký plán?

Pokud ano, s občany se o něj dělit nehodlá. Dne 14.12.2022 se konalo prozatím poslední zastupitelstvo města Mariánské Lázně. Jednou z připomínek, která od současné opozice (Piráti, STAN, SPD) zazněla, byla absence programového prohlášení rady města.