V Ostrově jsme si připomněli dva roky války na Ukrajině

26. února 2024
V Ostrově jsme si připomněli dva roky války na Ukrajině

Od začátku války na Ukrajině, která vyvolala velkou uprchlickou krizi, uběhly v sobotu dva roky. Po celé republice proběhly připomínkové a charitativní akce, já se vydala do svého rodného Ostrova, kde jsem vyjádřila obrovský dík všem organizacím, které se pomoci a integraci uprchlíků věnují, municipalitám a Karlovarskému kraji. Zejména díky nim tuto krizi náš kraj zvládá tak skvěle.

Začátkem února 2024 se v Karlovarském kraji nacházelo 14 209 držitelů dočasné ochrany. Z toho téměř 10 000 v produktivním věku (většina z nich jsou však matky s dětmi). Přesto si už skoro půlka z nich našla oficiální zaměstnání a významně se podílejí na chodu naší ekonomiky. To mi dělá opravdu velkou radost!

Samozřejmě bychom si všichni přáli, aby Ukrajinci své území vybojovali zpět a mohli se vrátit domů, ale je asi víceméně jasné, že spousta z nich se nemá již kam vrátit a u nás zůstane. Při té vší hrůze, která se za ty dva roky odehrála, musím říct, že jsem velmi vděčná za nové ukrajinské přátele, které jsem potkala a skvělé a empatické lidi z našeho kraje, kteří se nebojí pomáhat a mnohdy bojují s předsudky, xenofobií a populismem.

V Ostrově se nebáli oficiálně Ukrajinskou akci podpořit, v některých městech, kde se občanů s dočasnou ochranou nachází mnohem víc, tolik odvahy nenašli, možná asi aby neztratili hlasy. Škoda.

Moc děkuji za pozvání, bylo to krásné a velmi dojemné odpoledne.

Sláva Ukrajině!

MM UA 1
MM UA 2
MM UA 3
MM UA 4

S návratem mladých lékařů do regionu pomáhají stipendia. Kraj rozdělí mezi vysokoškoláky dalších 6 milionů korun

Přimět absolventy lékařských fakult pocházející z našeho kraje, aby se po studiu vrátili zpět do regionu a poskytovali zde potřebnou lékařskou péči, tak to je cíl vyhlašovaného stipendijního programu, který je zaměřen na studenty oborů všeobecného a zubního lékařství. Rada Karlovarského kraje na pondělním zasedání schválila rozdělení podpory mezi 40 žadatelů v celkové výši 6 milionů korun.

Karlovarský kraj jako region pro všechny generace!

Před třemi lety se bývalý český premiér nechal slyšet, že náš kraj je „úplně nejhorší, historicky ve všem“. Tu větu každý z nás slyšel už nesčíselněkrát (a stejně často ji sám v nějakém kontextu použil). Některé mé kolegyně a kolegové se v ní neustále nihilisticky vyžívají v tomto sloganu a mají ho jako argumentační hůl, kterou neváhají mlátit kolem sebe. Přesto mě tváří v tvář při setkání s nastupující generací velmi příjemně překvapilo, jak berou Karlovarský kraj za svůj a vnímají ho jako region plný příležitostí.

Diskuse o CHKO Krušné hory sjednotila názory i politické strany

Dnes jsem "na stará kolena" zažil jednu životní premiéru, měl jsem příležitost se stát moderátorem. Na začátek musím říct, že to není vůbec lehká disciplína, ale na druhou, že mne to přes ranní žaludeční nevolnost, nemoci nervozitou spát, docela bavilo.