Nový systém přijímacího řízení na středních školách: Pohled do budoucnosti

26. března 2024
Nový systém přijímacího řízení na středních školách: Pohled do budoucnosti

V posledních letech se české školství stalo svědkem značných změn, zejména s přechodem na elektronické přijímací řízení na střední a odborné školy. Tento krok, iniciovaný ministrem školství Mikulášem Bekem, měl za cíl usnadnit a zefektivnit proces přihlašování pro žáky i školy. Jaké výsledky a výzvy tento přechod přinesl?

Rozdíly v přijímacím řízení

Ve světle nového systému jsme zaznamenali, že elektronické přihlášky převažují, avšak s narůstajícím počtem nabízených učebních oborů se objevuje vyšší počet papírových či hybridních přihlášek. Tyto přihlášky často obsahují chyby a nepřesnosti, což klade další nároky na administrativní kapacity škol.

Statistika a přetlaky

Statistika podaných přihlášek je veřejně dostupná na stránkách České školní inspekce. Zajímavé je, že největší přetlak žádostí je na pedagogických lyceích, v oborech grafický design, zdravotní obory, elektrotechnika a informační technologie, či cestovní ruch. Výsledky přijímacího řízení jsou žákům a rodičům sděleny 15. května.

Učňovské obory

I přes obecný trend zájmu o střední školy existují obory, které zůstávají na okraji zájmu. Zatímco některé učňovské obory, jako kadeřnictví, cukrářství, a kuchařství, si udržují vysokou popularitu, jiné technické obory zůstávají méně atraktivní. Diskuse o potřebě racionalizace nabídky oborů, tedy sloučení specializovaných programů do širších celků, je stále aktuální.

Digitalizace jako krok vpřed

Projekt digitalizace školství, ač dlouho plánovaný, začal nabírat skutečnou podobu teprve nedávno, s legislativní podporou v listopadu 2023. Ačkoli systém stále čelí určitým “mouchám”, celkový směr k digitalizaci je považován za správný. Příští měsíce ukážou, jak efektivní a účinný tento systém skutečně je, zejména při rozdělování žáků do oborů.

Tento přechod k digitalizaci přijímacího řízení na středních školách představuje zásadní změnu v českém školství. Přináší jak výzvy, tak příležitosti pro zjednodušení a zefektivnění procesů, které by měly v konečném důsledku prospět jak školám, tak žákům. Jde o cestu plnou nejistot, ale zároveň o cestu, která slibuje modernější a přístupnější vzdělávací systém pro všechny.

S návratem mladých lékařů do regionu pomáhají stipendia. Kraj rozdělí mezi vysokoškoláky dalších 6 milionů korun

Přimět absolventy lékařských fakult pocházející z našeho kraje, aby se po studiu vrátili zpět do regionu a poskytovali zde potřebnou lékařskou péči, tak to je cíl vyhlašovaného stipendijního programu, který je zaměřen na studenty oborů všeobecného a zubního lékařství. Rada Karlovarského kraje na pondělním zasedání schválila rozdělení podpory mezi 40 žadatelů v celkové výši 6 milionů korun.

Karlovarský kraj jako region pro všechny generace!

Před třemi lety se bývalý český premiér nechal slyšet, že náš kraj je „úplně nejhorší, historicky ve všem“. Tu větu každý z nás slyšel už nesčíselněkrát (a stejně často ji sám v nějakém kontextu použil). Některé mé kolegyně a kolegové se v ní neustále nihilisticky vyžívají v tomto sloganu a mají ho jako argumentační hůl, kterou neváhají mlátit kolem sebe. Přesto mě tváří v tvář při setkání s nastupující generací velmi příjemně překvapilo, jak berou Karlovarský kraj za svůj a vnímají ho jako region plný příležitostí.

Diskuse o CHKO Krušné hory sjednotila názory i politické strany

Dnes jsem "na stará kolena" zažil jednu životní premiéru, měl jsem příležitost se stát moderátorem. Na začátek musím říct, že to není vůbec lehká disciplína, ale na druhou, že mne to přes ranní žaludeční nevolnost, nemoci nervozitou spát, docela bavilo.