Každý týden jedna Pirátská osobnost v kraji odpoví na tři otázky z aktuální situace. Dnes pokračuje Tereza Zykánová, zastupitelka v Sokolově. Právě toto město našeho kraje se dostalo do pozornosti médií hned několika způsoby. Nejdříve to byla kauza sundané americké vlajky a pak i útlum těžby v Sokolovské uhelné. O tu se zajímá i premiér Babiš (a informovali jsme o tom).

1. Celou republiku prolétla kauza americké vlajky při oslavách konce války. Jaký je na to tvůj pohled?

Už někde jsem několikrát vyjadřovala svůj údiv. Člověk by řekl, že tak otřelí politici vědí, co dělají. Samozřejmě lze pochopit, že chtěli vzdát čest padlým sovětským vojákům, ačkoliv i o tomto by se dalo polemizovat, ale to je věc názoru. Ale přijde mi naprosto nepochopitelné, že debata probíhá na místě ve chvíli pietního aktu. Ta měla proběhnout úplně jinde a jindy.

A popravdě spíš než samotný akt mě zaráží a mrzí reakce na celou nastalou situaci. Vůbec to nemuselo být tak vyhrocené. Mě osobně, když někdo upozorní na chybu, tak ji uznám a omluvím se. Ale každý jsme jiný. Popravdě už toho bylo tolik, že jsou z toho spíše všichni znechuceni a nechtějí to dál řešit, čemuž rozumím.

2. Sokolovskou uhelnou čeká další útlum těžby, co to přinese městu a nejbližšímu okolí?

To je otázka. Ke mně se samozřejmě žádná data nedostala. Vedení města s opozičními zastupiteli informace moc nesdílí, takže se ke mně žádná přesná data ani výstupy z jednání se SUAS nedostali, ale jisté je, že nás čeká další propouštění. Zda se jedná přímo o útlum, to nevím, já očima občana vidím neustálou práci, Lomnice už prakticky kouká do díry, Šenvert je osvícen dnem i nocí, jak se tam pracuje. Lom Libík ve Svatavě v těsné blízkosti jezera Medard se neustále rozšiřuje a požírá okolí až k hlavní silnici, byla zde zbudovaná vlečka a na útlum těžby to opravdu nevypadá.

Útlum těžby a s ním spojené problémy se měly řešit před deseti lety. Nyní už je samozřejmě pozdě něco zachraňovat. Společnost SUAS nebyla schopná v předchozích letech své stamilionové zisky použít ke transformaci a přechodu do doby pouhelné. Nyní využívá tisíce zaměstnanců jako rukojmí pro vydírání státu. Z tohoto pohledu mi celá situace silně připomíná nedávnou anabázi kolem OKD.

3. Co podle tebe přinese testovací okruh BMW?

Další možnosti. Nový směr pro Sokolov a také pro region. Je ale naivní si myslet, že to vyřeší naše problémy. Je to pouze první vlaštovka a je nutné si uvědomit, že i zde platí, že jsme jako město svým způsobem závislí na rozhodnutí SUAS, kterému patří po vytěžení všechna půda. Město nemá možnosti, kam se rozvíjet, moc místa v okolí mu nepatří.

Záleží také na přístupu samosprávy k příležitosti jako je nový polygon. Například v Lomnici právě probíhá rekonstrukce místní školky, aby bylo dobře postaráno o drobotinu nových zaměstnanců BMW. Naproti tomu v Sokolově stavíme domov pro seniory…